Flygtninge, der har fået opholdstilladelse og er flyttet ud i en kommune, tilbydes en frivillig ven eller venskabsfamilie. Det sker gennem lokalt koordinerede samarbejder mellem kommunen og frivillige, enten i kraft af Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp eller andre lokale frivillige grupper.
En vigtig del af projektet er derfor at sikre det gode og systematiske lokale samarbejde, samt at der er frivillige venner til de flygtninge, som ønsker det.
Helt konkret matches flygtninge og frivillige i vennepar. Hvad de enkelte vennepar laver sammen, og hvor ofte de ses, er op til dem selv – vi anbefaler dog, at man ses jævnligt, så man kan opbygge en relation. Ofte hjælper den frivillige ven med praktiske ting, eksempelvis at oversætte breve fra myndighederne, men man kan også lave mad sammen eller udforske lokalområdet.
Ambitionen om at alle flygtninge skal tilbydes en ven, kan kun indfries, hvis kommunen og lokale frivillige grupper samarbejder. De frivillige skal vide, hvornår der kommer nye flygtninge til byen, og kommunen skal vide, hvad det lokale foreningsliv kan tilbyde, og hvem flygtninge skal henvises til, når de gerne vil have en frivillig ven.